Kunstwandeling met verhalen in Hanzestad Zwolle

Wil je Kunstwegen ontdekken, maar er niet meteen een hele expeditie van maken? Doe mee aan de nieuwe stadswandeling in de Hanzestad Zwolle. De kleurrijke stadspromotor Peter Vader leidt je langs hoogtepunten van Kunstwegen, maar ook langs andere bijzondere kunstwerken in de binnenstad.

Het compleet verzorgde wandelarrangement werd in de zomer van 2020 geïntroduceerd en was meteen een groot succes, er werden zelfs extra wandelmomenten toegevoegd. Ook in 2021 wordt deze wandeling georganiseerd, op zaterdag 3 juli, 7en 21 augustus, 18 september en 23 oktober, reserveer op tijd, vol = vol

Gids Peter Vader ontvangt de (maximaal dertig) wandelaars bij het Herman Brood Museum, dat hij als zijn broekzak kent en waar hij graag anekdotes deelt over de in Zwolle geboren rockartiest en kunstenaar.

Na de koffie en de bezichtiging van de collectie neemt Vader zijn gasten mee door de historische binnenstad. Langs de Zwolse grachtengordel, door pittoreske stegen, over sfeervolle pleinen - van het ene kunstwerk naar het andere. Nu eens een niet te missen icoon, zoals de beroemde Glazen Engel van Herman Lamers, dan een meer verborgen parel als de fontein van Peter van de Locht op het Grote Kerkplein/Lunettestraat.
 

Van gouden duif tot reus
Vader staat stil bij de geschiedenis, bijvoorbeeld aan de hand van het muurreliëf van Walraed Cremers dat herinnert aan de oprichting van de SDAP, de voorloper van de huidige PvdA. Hij wijst je op de gouden vredesduif van Marte Röling op het dak van museum De Fundatie en onthult dat de bronzen Adam van Auguste Rodin op het Grote Kerkplein telefonisch bereikbaar is, dankzij een geluidskunstwerk van Arnoud Holleman.
 
Op het station vestigt hij de aandacht op kunst waar je anders aan was voorbijgelopen, zoals de Energiesculptuur van Jan van Munster, maar troont hij je ook mee naar de reus Gavin die Jason Myers achter het gebouw neerplantte. Peter Vader voorziet elk kunstwerk van verhalen, anekdotes en wetenswaardigheden – over de objecten zelf en de makers.
 
Op bezoek bij Ronald Westerhuis
De route eindigt bij het atelier van Ronald Westerhuis net buiten het centrum. De kunstenaar, onder meer bekend van het MH17-monument, vertelt de bezoekers graag hoe hij roestvrijstaal tot grote sculpturen ‘kneedt.’ Als enthousiast pleitbezorger van Kunstwegen deelt Westerhuis bovendien graag zijn tips.
 

Initiatiefnemer van de kunstwandeling is de Zwolse Leonie Flanderijn, tevens bestuurslid van de stichting Kunstwegen. “In Nordhorn, een van de Duitse plaatsen in de route, hadden ze er goede ervaringen mee. Het is een mooie manier om Kunstwegen onder de aandacht te brengen”, licht ze toe. Toen ze zelf een van de eerste keren meewandelde raakte ze onder de indruk van de bevlogenheid van Peter Vader, die zijn kennis graag verpakt in humor. “Hij heeft zich grondig in de kunstenaars en hun werk verdiept en vertelt daar aanstekelijk over.”

Ontdekkingen
Flanderijn deed zelf ook nog ontdekkingen. Het bronzen stadszegel in het plaveisel aan het eind van de Stationsweg bijvoorbeeld (onderdeel van het kunstwerk Portal), “dat had ik nog nooit echt bekeken. Zo leer je door zo’n wandeling ook weer je ogen de kost te geven.”
 

De wandelingen zijn op zaterdag 3 juli, 7 en 21 augustus, 18 september en 23 oktober ​
De wandeling duurt ongeveer twee uur. Het arrangement kost € 17,50 per persoon, inclusief begeleiding, een kop koffie of thee en afsluiting met een typisch Zwols drankje. Desgewenst ook als exclusief groepsuitje te boeken (minimaal twaalf personen). Aanmelden: info@petervader.nl
Er zijn plannen om deze stadswandelingen ook te ontwikkelen voor Ommen, Dalfsen en Hardenberg.

In de winter: Kunst Verlicht
In de wintermaanden is er een aangepaste variant in de vorm van de audiotour Kunst Verlicht. Gids Peter Vader voert je met deze digitale rondleiding van circa 45 minuten langs verlichte kunstwerken in de Zwolse binnenstad. Voor iedereen vanaf acht jaar (je hebt een smartphone met oortjes/koptelefoon nodig). Informatie www.winterszwolle.nl