Kunsttentoonstelling Jens Kloppmann

09-08-2017

Vanaf 12 augustus t/m 29 oktober 2017 is de tentoonstelling van Jens Kloppmann te bewonderen bij Landgoed Anningahof in Zwolle. Een mooi onderdeel van de 180 kilometer lange Kunstroute door Vechtdal Overijssel.

Kunstwegenpaviljoen Anningahof – Tentoonstelling Jens Kloppmann

 

Het politieke element ontstaat in de kunst van Jens Kloppmann vanuit het thema herinnering. Huidige oordelen, behoeften en angsten worden geprojecteerd op het verleden. Een centrale rol is weggelegd voor tekens en symbolen, waarin zich complexe vragen vereenvoudigd combineren. Zulke tekens ontstaan vanuit herinnering en kunnen in de huidige tijd effectief zijn voor de vorming van een sociale opinie. Vanuit artistiek perspectief trekt Jens Kloppmann daar de consequentie uit om zich met het productieve gebruik van bestaande, ook buiten de kunst ontstane, beelden bezig te houden. Hij heeft een diep wantrouwen tegen alle ogenschijnlijk vaststaande betekenissen.

Ongetwijfeld hebben de beelden van de massamedia in de 20ste eeuw grote macht verworven: om op te helderen en om te overweldigen – maar ook om te misleiden. Jens Kloppmann toont herhaaldelijk op een laconieke en tegelijkertijd verfrissend oneerbiedige manier aan dat de kunst uiteindelijk aan deze macht is ontleend.