De Zieleschepen

Langs de oevers van de Vecht, in Zwolle en Diffelen, liggen de Zieleschepen van kunstenaar Cornelius Rogge. Een poëtische armada van sculpturen die verhalen, sagen en mystiek met elkaar verbinden.

Poëzie op het Water

Tussen 2010 en 2014 creëerde Rogge zestien 'Zieleschepen', waarvan er vijf in 2018 een definitieve plek vonden bij de sluis in Diffelen, nabij Zwolle. Deze schepen zijn geen gewone boten: ze dienen als sokkels voor betekenisvolle beelden die de toeschouwer uitnodigen tot eigen interpretatie. Rogge gaf zijn werken geen titels, waardoor ze functioneren als een visuele rebus — een uitnodiging om zelf betekenis te geven aan wat je ziet.

Symboliek en Vrije Interpretatie

Geïnspireerd door de 17e-eeuwse dichter Joost van den Vondel, die in zijn werk 'Zieleschepen' beschreef als dragers van zielen naar het hiernamaals, geeft Rogge zijn kunstwerken een spirituele lading. Elementen zoals vlaggen met de letters 'INRI' (Jezus van Nazareth, Koning der Joden) en ladderachtige structuren roepen associaties op met religie, mystiek en overgang. Toch laat Rogge ruimte voor persoonlijke interpretatie: de betekenis van elk schip is aan de kijker zelf.

Een Poëtische Reis

De Zieleschepen zijn meer dan statische objecten; ze zijn dragers van verhalen en emoties. Met hun aanwezigheid langs het water lijken ze te getuigen van een reis — niet alleen fysiek, maar ook spiritueel. Ze nodigen uit tot reflectie over leven, dood en alles daartussenin.

Een Mythische Beweging

In 2023 gebeurde er iets bijzonders: door hoog water kwamen de Zieleschepen los van hun verankering en dreven onder de weg door naar de andere kant van de sluis. Dit bijna mythische gebeuren werd gezien als een symbolische overgang, passend bij het jaar van Rogge's overlijden. De schepen, ooit bedoeld als symbolen van overgang, leken nu zelf een nieuwe dimensie van transformatie te ervaren.

Meer 

Kunst Overijssel maakt er mooie drone beelden van.

 

De locatie van De Zieleschepen

 

Toegankelijkheid

  • Locatie: Tegenover Hessenweg 9, 8028 PA Zwolle.
  • Het kunstwerk bevindt zich tegenover de ingang van Landgoed Anningahof.
  • Geschikt voor minder validen, rolstoelgebruikers en kinderwagens, met uitzondering van het gras rondom het kunstwerk. 
  • De werken mogen worden aangeraakt, wat de route geschikt maakt voor mensen met een visuele beperking.